Myhouseprojects24

Min blogg om hus och hem

Takläggare i Göteborg

- Posted in Hus och hem by

Grymt bra takläggare i Göteborg

För några veckor sedan satt jag på vår inglasade balkong och njöt av solen medan jag drack en kopp kaffe. Tråkigt nog avbröts min trevliga stund när jag råkade kolla upp och såg att det var en stor fläck i taket som såg blöt ut. Jag förstod att det förmodligen var taket som läckte och att fläcken uppstod på grund av detta.

Jag gick upp på vinden för att se efter om det var som jag trodde och tyvärr hade jag rätt. ”Detta blir dyrt…” var det första jag tänkte. Men taket är gammalt och det var på tiden att jag tog tag i detta och byter det.

Jag började direkt kolla efter takläggare i Göteborg, där jag bor. Efter en del research föll valet på en takfirma som verkade vara väldigt duktig och hade många bilder på deras tidigare arbeten som såg mycket välgjorda ut. Dessutom hade de många bra recensioner. Jag bokade därför ett hembesök med dem för att se vad de hade att säga och för att få en offert. Det var en erfaren hantverkare som kom till oss. Man märkte det på sättet han förklarade. Han hade bytt tak många gånger och verkade otroligt duktig på det. Vi båda fick ett bra och tryggt intryck av denna takläggare.

Vi kom överens om ett rimligt pris och de var här i ca 2 veckor för att byta hela vårt tak. Deras service var fantastisk, de var snabba och noggranna. Jag är mycket nöjd med deras arbete och rekommenderar företaget till alla som letar efter en takläggare i Göteborg.

en bra takläggare i göteborg

Bygga hus i Varberg

- Posted in Hus och hem by

Det tog lång tid men nu är vi redo för att bygga hus i Varberg!

Vi har länge gått och tänkt att det bara är såna med väldigt mycket pengar som har lyxen att bygga nytt hur. Därför har vi också alldeles för länge gått och väntat på att rätt hus i rätt prisklass ska komma ut till försäljning på Hemnet.

Samtidigt har vi aldrig riktigt känt att det är ett måste med hus innan vi bestämmer oss för att skaffa barn. Därför kikade vi också runt mest för skojs skull, för att få en inblick i vad vi kan förvänta oss när det väl blir dags på riktigt. Men ju mer vi tittade på husen som kom ut, desto mer började vi tänka att det kanske inte blir möjligt med tanke på hur priserna ser ut i Varberg.

Och sen satt vi där. En bebis i magen och inget hus :) Helt plötsligt fick vi lite bråttom att hitta ett hus för vår blivande familj, en plats där vi skulle se våra barn växa upp och där vi skulle bli gamla ihop på. Samtidigt vill vi inte ha något litet och gammalt hus ute i skogen, långt från grannar och höga bensinkostnader för att bussen inte går ut i vildmarken. Lite så känns det iallafall när vi nu scrollar genom Hemnet med en brådskande känsla i kroppen av att vi måste välja ett av de husen som finns tillgängliga. ‘ Ett par veckor senare satt vi tillsammans med min syster och hennes man och gick igenom möjligheterna som finns för oss. Tydligen är det inte alls så dyrt som vi trodde att bygga hus i Varberg. Iallafall inte om man hittar rätt leverantör. Husleverantören som vi till slut fastnade för var oerhört proffsiga med sina vackra och modulhus som vi kunde anpassa lite som vi ville. Där kunde vi också sätta upp oss i kö inför kommande områden som de skulle bygga.

Eftersom vi valde denna leverantör har allt gått betydligt mycket smidigare än vi någonsin kunnat tro! En sån trygghet att ha en kontakt som tar hand om allt det krångliga, allt från bygglov till ritning och sedan själva bygget. Att alltid ha en person att höra av sig till när man har frågor och att veta med säkerhet när allt kommer att vara redo för att flytta in.

Vi är så oerhört glada över att vi valde att bygga nytt istället för att köpa ett begagnat hus. Även om vi inte flyttat in ännu så känner vi båda att en enorm tyngd har släppt från våra axlar. Vi längtar så att få flytta in i vårt nya hus i Varberg och påbörja vår nya resa med vår växande familj!

Vi ska bygga hus i Varberg med Nära Hem

Badkar

- Posted in Hus och hem by

Husets hjärta har ett badkar

På en tomt i slutet av en vacker skogsväg står vår gamla villa, numera varsamt renoverad med tillägg av alla finesser och senaste tekniken som gör livet enklare. Fast villan är även omgärdad av tradition och estetik från fjärran tider. Här har villan stått i många herrans år, alltid lika ödmjukt stolt och värdig, i en sagolik väletablerad uppvuxen trädgård med fruktträd och stor grön gräsmatta (som vi vattnar med eget brunnsvatten) och omfamnad av att trästaket vi målade vitt som sig bör. Åren har kommit och gått likt flera generationer och här är vi idag, tacksamma för den äran vi har fått att "låna" dess väggar och tak till nästa generationsskifte. Det lär dröja för här är det små fossingar som rultar runt på trägolven och villan skapar minnen för livet för dessa våra små barn som likt en sagobok lever ut sina barndomar i härlig miljö.

När tiden kom då våra flyttlådor staplades högt därinne i de tomma rummen och vår familj fick sin tur att boa in oss i denna ljuva fastighet pustade vi med ett "Ah, äntligen vårt forever-hem!". Vi antog utmaningen och kavlade upp ärmarna med iver, väl införstådda att vi hade stort ansvar att förvalta detta allt på bästa sätt. Så renoveringen påbörjades med stor varsamhet ett rum i taget. Livet skulle pågå och samtidigt så annat skulle också göras och levas, inte bara renovera 24/7. Vi höll oss noga till både arv, tradition och design och skapade flera inslag av moderniteter och fick verkligen till ett gott samspel mellan förr och nu, medvetna om att det vi gjorde skulle hålla långt in i framtiden.

Köket fick en helt ny design med öppna ytor vilket gav ett enormt utrymme för allt som man kan hitta på i ett kök slash vardagsrum. Det blev och är en mycket skön och vacker samt funktionell samlingspunkt oavsett matlagning, läxor, stickning, legobyggen, träna katten att stå på bakbenen och allt annat som försiggår i hemmet hahaha!

Badrummets tur kom och vi hade väntat in färdigställandet av resten av husets renovering för att på bästa vis skapa rätt design samma design. Det var ett smart drag och vi är så tacksamma för hur det blev.

Badrummet är stort. Här finns två större fönster som vi återskapade snyggt i traditionell tappning. Vi lyckades behålla det fina ljusinsläppet fast skapade möjligheten att insynsskydda då man behöver det. Kakel och klinker, speglar, badrumsmöbler och innovativa förvaringslösningar samt inte minst stämningsfull belysning som ger den rätta känslan för ett badrum som skall fungera som relaxavdelning. Supermodernt i tidlös, klassiskt design.

Och ett badkar naturligt vis. Vi rustade oss med bra information genom vår utvalda leverantörs hemsida som ger bra med information, råd och hjälp med vad man ska komma ihåg inför ett badkarsköp. Vi fick även kul information om badkarets historia och hur utvecklingen har gått framåt.

Vårt badkar skulle vara fristående badkar, det visste vi, för utrymme finns. Vi är verkligen nöjda med vårt badrum och det har verkligen blivit husets fristad. Här kan man ta det lugnt och sjunka ner i badkaret och ladda batterierna. Ja, vår lilla fristad på en lummig tomt i en liten by där tiden står still är drömmen som blev sann.

badkar som gör gott för själen

Orangeri Göteborg

- Posted in Hus och hem by

Bygget av vårt orangeri är igång!

Vi har länge pratat om att bygga ett orangeri hemma. Inte endast för att huset i sig är ganska litet och har fortsatt att bli mindre för varje barn som föds, utan också för att kunna njuta av sommaren ett tag längre varje år. Eftersom det inte riktigt går att göra själva huset större, har vi istället valt att ta av trädgården, som är i det största laget. Vi anser att värdet blir betydligt större att utöka med ett extra rum som vi kan njuta av året runt istället för en större trädgård som i princip står orörd halva året.

Vi har efter många efterforskningar insett hur mycket det går att anpassa ett orangeri. Så länge man inte väljer att bygga ett färdigt modulrum, som innebär färre valmöjligheter gällande utseende och stil, kan man i princip anpassa uterummet helt efter sina egna önskemål.

Vi har som sagt letat länge efter ett byggföretag som erbjuder mer än bara orangeri i Göteborg, utan en helhetsupplevelse där vi kan vara med och bestämma och komma med ideér kring både bygget och resultatet. Därför ville vi helst hitta en firma som har hand om hela projektet, från början till slut.

Byggföretaget som vi till slut bestämde oss för känns som ett gediget företag som också är väldigt bra att ha att göra med. Istället för att hyra in arbetare och andra företag för delar av processen, har detta företag sina egna byggare och montörer som alla känns både kunniga och är lätta att prata med. Den personliga servicen är viktig för både min fru och mig. Vi vill känna att vi kan lita på byggarna som är hemma hos oss helt enkelt. Ytterligare en viktig faktor med att byggfirman erbjuder helentreprenad är att vi slipper långa leveranstider och förseningar gällande material och annat. Vi har förstått att detta är väldigt ovanligt idag, med alla olika hemsidor som alla lovar guld och gröna skogar tills det kommer till att leverera orangeriet som lovat.

Vi är som sagt oerhört nöjda än så länge och ser fram mot att kunna spendera våra kvällar med hela familjen i vårt nya orangeri i Göteborg, speciellt nu när hösten närmar sig.

På återseende!

Vi anlitade Byggkompaniet för vårt orangeri i Göteborg

Tvättställsblandare

- Posted in Hus och hem by

Tvättställsblandaren skapade helheten

Vi har nyss uppgraderat vårt badrum, rejält. Vi blåste ut det började från scratch. Det var ett riktigt roligt hemmaprojekt fast där allt utfördes utav behöriga hantverkare. Vårt uppdrag var att välja inredning, armaturer och handdukar, badlakan, golvmattor, växter, handdukstork, speglar, förvaringsmöbler, belysning, krokar, badkar, dusch, wc, tvättställ och tvättställsblandare.

I vårt sökande efter en riktigt snygg tvättställsblandare handlade vi som alltid på samma företag som levererade det mesta till badrummet, då de har ett riktigt bra sortiment. Vi fick goda råd och informationen att blandarna tillverkas i Italien som är känt för kvalitet. Det innebär längre hållbarhet både till funktion och estetik vilket är viktigt då tvättställsblandare är bland de mest flitigt använda. Man får dessutom hela sju års garanti.

Många väljer att byta ut tvättställsblandare då och då bara för att förnya sig och det är en liten detalj i badrummet som verkligen kan förändra helheten. Man sparar blandarna och kan alltså alternera, spara på miljön inte minst.

Butiken vi valde för tvättställsblandare är den vi alltid handlar i. De har många olika modeller i olika storlekar; både raka, stilrena, minimalistiska former. Andra med mjukare former, vissa har hög, svängbar pip som de säger passar fristående handfat. Vi valde en av deras mer populära modeller. Den har ett runt blandarhus med en rund, svängd pip. Vi fick det intryck vi var ute efter: modernt och avskalat. Vi valde mattsvart, andra färger som finns är bland annat krom, mässing och borstad yta. Det är roligt med tvättställsblandare och dess historia är väldigt intressant!

Uppfinningen

När man bläddrar tillbaka genom historiens många sidor får den enkla kranen knappt något omnämnande. Ändå är det en uppfinning som har stått sig i över 2000 år.

Romerska rörledningar, dåtidens VVS-installationer

Romarna var inte sena när det gällde att uppfinna vattensystem och precis som de dräneringssystem de införde i Storbritannien när de erövrade landet, är historien om vattenkranar i hus och hem, för att inte tala om rörledningar, också i allra högsta grad deras förtjänst. Den uppskattade befolkningsstorleken i det antika Rom var någonstans mellan en halv och en miljon människor. Framsynta ingenjörer kunde tillhandahålla rinnande vatten till medborgarna genom att skapa ett nätverk av kanaler och akvedukter. I slutet av blyrör monterades mässingsventiler för att tillförse vatten till de mycket populära offentliga baden. Det är ganska överraskande att de kulventiler som vi använder i dag för att styra vattenflöden var mycket lika de som romarna använde för tusentals år sedan.

Snabbspola fram till 1700-talet och introduktionen av vattenkranen

Vatteningenjören Thomas Hawksley, anställd på Trent Waterworks Company 1831 - utformade Storbritanniens första vattensystem. Ett system som levererade vatten med ett konstant högt tryck. På så sätt kunde man undvika att föroreningar kom in i vattnet från ledningsnätet. Detta var en uppenbarelse eftersom det innebar att vatten nu var tillgängligt med en enkel vridning av kranen. Hans uppfinning förblev lokal under de följande decennierna, tills han ombads att övervaka vattenprojekt i hela Storbritannien efter att ytterligare tusentals människor dött i en ny koleraepidemi. Hawksley bjöds också in till länder som Sverige och Danmark och hedrades för att han hjälpte till att lösa deras problem med vattenlagring och vattendistribution.

1800-talet och krav på renare vatten för alla

Under det här århundradet var rinnande vatten något som endast var tillgängligt för de mest välbeställda. I London fick de allra flesta använda vatten från Themsen vilket var ohygieniskt och direkt livsfarligt. Ett system för långsam sandfiltrering installerades för att ge Londonborna sin första behandlade vattenförsörjning någonsin. Detta blev normen i hela Storbritannien och införandet av en särskild lag 1852 gjorde det olagligt att utvinna vatten ur Themsen nedanför Teddington Lock (en av de tidiga inloppen i Themsen som ligger nära Kingston upon Thames). Senare kom ytterligare bestämmelser om vilken vattenkvalitet som skulle tillhandahållas genom kranarna, och 1897 användes klor för första gången för att rena den offentliga vattenförsörjningen.

Två vattenkranar blir en

I början fanns det två kranar där en gav kallt vatten och en gav varmt. Fast redan 1880 uppfanns blandkranen. Samma system som används idag, både varmt och kallt vatten blandas och vi väljer själva vår optimala temperatur. Skänk gärna en tanke till tidigare generationer och de utmaningar som de stod inför för att få tillgång till rent vatten på ett smidigt vis. Och en extra tanke till ingenjörerna som tog fram lösningen till det vi har idag; vardagslyxen med en enda kran som ger varierande vattentemperaturer.

Ha det bäst!

tvättställsblandare av kvalitet