Myhouseprojects24

Min blogg om hus och hem

Snygg ny paviljong

- Posted in Trädgård by

Dags att köpa en paviljong

När jag var liten så hade jag ett favoritställe och det var i farmor och farfars paviljong. De drack alltid sitt kaffe ute under paviljongen och jag fick hemmagjord jordgubbssaft.

Det var något väldigt rogivande med att sitta i paviljongen, jag vet inte riktigt vad det var men det var bästa tiden. Själv satt jag mycket under paviljongen och ritade och gjorde sånt som man gör när man är liten. Paviljongen var vit vill jag minnas och runtomkring paviljongen så hade farmor sått blommor i alla möjliga färger. Duken hade flagnat lite minns jag det som men det gjorde bara paviljongen ännu charmigare.

Nu när jag själv börjar närma mig pensionen så funderar jag på om jag inte också skall skaffa mig en paviljong så förhoppningsvis mina barnbarn kan få uppleva den känslan med.

Nuförtiden finns det ju många olika varianter av paviljonger. Det finns paviljonger som har aluminium som stomme och sen är tak och väggar gjorda av polyester med tillhörande myggnät. Antar att det är mer praktiskt och underhållsfritt med en sådan paviljong än en paviljong i trä (som på den gamla goda tiden).

Har kikat runt lite på olika ställen, bland annat på Hillerstorps sida, och nu jag har hittat en jättefin paviljong. Tror den kan bli jättebra nere i hörnan på baksidan av trädgården. Det blir som ett litet extra rum fina dagar och ett mysigt ställe att dricka kaffe på eller att inta kvällsmaten där. Vi har kvällssol på baksidan så jag tror att det kan bli perfekt.

Ser att man kan köpa till paviljongväggar som tillbehör och det kanske är praktiskt att ha för då kan man ju använda paviljongen även om vädret inte är så bra. Jag vill ju att vi skall nyttja paviljongen så mycket det går.

Sagt och gjort, detta får bli helgens projekt och när det är klart är vi ju förberedda för de förhoppningsvis ljuva sena sommarkvällarna.

Markiser Halmstad

- Posted in Hus och hem by

Skräddarsydda markiser i Halmstad

Sommaren är här och vi är mitt uppe i sommarlovet och semestern och vädret har vi tur med! Sköna, lata dagar, sovmorgon för vissa och för andra är det full fart med frivilliga fritidsaktiviteter 24/7, hahaha!

I år var vi mycket väl förberedda inför sommaren som komma skulle och redan i våras planerade vi in det här med solskydd, och då pratar vi inte solkräm för att skydda huden mot solbränna, utan vi pratar solskydd för villan.

Efter en helrenovering av vårt hus kom vi till punkten solskydd på to-do-listan. Vi ville sänka energikostnaderna redan innan dessa skenade och ett bra sätt är att montera solskydd på fönsterna. Dessutom blir det mer behaglig innemiljö och möblerna blir inte utsatta av direkt solljus om vi så väljer att fälla ner markiserna.

Vårt val av leverantör och montör var glasmästeri i Hyltebruk som även jobbar med att installera solskydd och markiser i Halmstad, Hyltebruk och Gislaved med omnejd. De är återförsäljare för ett känt och respekterat företag som levererar måttanpassade markiser av kvalité. Man kan välja hur man styr dessa markiser antingen manuellt eller om de ska vara automatiserade. Företaget har funnits sedan 40-talet och är stolta över deras högkvalitativa solskyddsprodukter som är flexibla och anpassningsbara för alla typer av fastigheter i alla lägen. Passade oss utmärkt!

Markiser finns som fönstermarkiser, terrassmarkiser samt sidomarkiser. Alla lika viktiga och vi valde rubbet helt enkelt. Om man köper rätt kvalitet och sedan följer skötselråden så har man nytta och glädje av dessa markiser i många, många år. Det är mycket behagligt att på terrassen, mitt på dagen när solen står som högst, kunna njuta av skugga när man så önskar. På sena ljuva sommarkvällar är det skönt att ha detta “tak” som gör det mysigt och håller den goda infravärmen på plats. Då vi har valt att ha en öppen uteplats med terrassmarkis valde vi en sidomarkis också som skyddar mot insyn och blåst. En skön plats att vara på dygnets alla timmar. Resten av villans fönstermarkiser har verkligen lyft hela looken och innetemperaturen har sänkts när det är varmt ute och ja, summerar man det hela så är vi supernöjda!

markiser i halmsad som är perfekta

Värmepump Göteborg

- Posted in Hus och hem by

Värmepump i Göteborg - Billig & miljövänlig uppvärmning hemma

Anledningarna till att skaffa en värmepump är många och modellerna att välja mellan varierar stort. Oftast finns det en klar anledning till varför man funderar på att skaffa en värmepump till huset, vilket också gör det lättare att ta reda på vilken modell som passar ens eget behov.

I mitt fall började vi prata om att installera en värmepump för att hålla nere temperaturen på övervåning under sommarmånaderna, då värmen stiger inomhus och gjorde det nästintill omöjligt att sova på nätterna. Att vi bor i ett hus med plåtfasad gjorde inte saken bättre. Å andra sidan såg vi det som ett enkelt beslut att på ett så pass enkelt sätt lösa problemet. Nu behöver vi inte längre frukta heta sommardagar i Göteborg, varken för vår eller sonens skull.

Fördelar med en värmepump i Göteborg

Som sagt så finns det många olika anledningar som leder till själva valet av modell. Som med allt annat så för- och nackdelarna olika mellan dem, men även priset har en självklar del för många. Värt att tänka på är dock att du många gånger rentav sparar pengar på ha en värmepump hemma. Detta är klart beroende av vad för slags uppvärmning du har i dagsläget, men även varifrån värmepumpen tar luften ifrån. I vårt fall hämtar värmepumpen luften utifrån och antingen värmer upp eller kyler ner den så att temperaturen inomhus blir den vi önskar. Då vi redan hade billig uppvärmning hemma från bergvärme använder vi pumpen endast för att kyla ner.

Har du däremot ett dyrt system för uppvärmning kan det vara intressant att titta närmare på en värmepump som hämtar luften från berggrunden. Denna typ är betydligt dyrare att installera men genom att se det som en längre investering är det många gånger lönsamt i längden. Bor du i det hus du vet att du vill stanna i, kan det vara värt att satsa på.

Är målet att installera en värmepump för att värma upp huset är det också viktigt att innan se till att huset är tätt och att dina fönster håller rätt standard. Har du fönster som släpper igenom kall luft kommer energiförbrukningen bli betydligt högre när du värmer upp huset. Efter att du sett till att ditt hus är tätt kan du installera en värmepump. Även de enklaste modellerna värmer upp luften hemma bra, beroende på storleken på ytan som ska värmas upp. Dessa enklaste modellerna kallas för luft luft och kräver ingen avancerad installation.

Är du osäker på vilken typ av värmepump som hade passat just dig så kan jag rekommendera att kontakta ett företag som specialiserar sig på just detta, och som har både erfarenhet och kunskap inom värmepumpar i Göteborg, och installation av dessa. Är du ute efter miljövänligt och prisvärt alternativ så kommer du inte att ångra dig. Jag är säker på att du kommer att få en lika bra upplevelse som min familj har haft efter att vi försåg vårt hem med en skön och jämn temperatur inomhus.

Hör av dig till Värmekällan för en värmepump i Göteborg